Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Η ΡΕ, η ΜΙ και η Φα βρέθηκαν πρόσΦΑτα σε ΜΙα παΡΕα και συζήτησαν για τον τραυλισμό και το τραγούδι. Για να δούμε τί έμαθαν...

Ο τραυλισμός αποτελεί διαταραχή της ομαλής ροής της ομιλίας, εκδηλώνεται με ασυντόνιστες κινήσεις του μυϊκού συστήματος της αναπνοής, της φωνής και της ομιλίας. Το άτομο γνωρίζει ακριβώς τί θέλει να πει αλλά εξαιτίας ακούσιων αντιδράσεων παρουσιάζει τα συμπτώματα τραυλισμού. Η εμφάνισή του μπορεί να είναι απότομη ή σταδιακή ενώ η διαταραχή εμφανίζεται συχνότερα σε αγόρια λόγω διάφορων γενετικών και ψυχολογικών-συμπεριφορικών παραγόντων. Εμφανίζεται συνήθως  σε ηλικίες μεταξύ 2-5 ετών.
Το αξιοπερίεργο στους περισσότερους τραυλούς όμως, είναι ότι παρά το πρόβλημα στην ομιλία τους, όταν τραγουδούν με κάποιο "μαγικό" τρόπο σταματούν να τραυλίζουν!

Πώς εξηγείται αυτό;

Ο εγκέφαλος αποτελείται από μικρά νευρικά κύτταρα, τους νευρώνες. Στα σημεία επαφής των νευρώνων δημιουργούνται αισθήματα, αντιδράσεις, ιδέες, σκέψεις, αναμνήσεις, κλπ. Οι νευρώνες που ερεθίζονται ταυτόχρονα, συνεργάζονται και κάνουν ένα δίκτυο. Με την επανάληψη, οι νευρώνες του δικτύου αποκτούν σχέση διαρκείας. Με την επανάληψη κάποιας συναισθηματικής αντίδρασης, τροφοδοτείται το ίδιο νευρικό δίκτυο. Η "τραυλή λεκτική επικοινωνία" είναι το αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης συνεργασίας κάποιων νευρώνων του ίδιου δικτύου.

Κατά την διάρκεια ενός τραγουδιού ερεθίζονται και συνεργάζονται ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι νευρώνες που κάνουν κάποιο άλλο δίκτυο. Από αυτή την διαφορετική συνεργασία δημιουργούνται διαφορετικές αντιδράσεις, συναισθήματα, σκέψεις, κλπ.
Σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του δικτύου είναι τα παρακάτω.
1. Η διασκέδαση αυτού που τραγουδάει.
2. Η αποδοχή της λεκτικής επικοινωνίας.
3. Η μίμηση του τραγουδιού ή του τραγουδιστή
4. Η αργή λεκτική έκφραση
5. Η ελεγχόμενη ροή
6. Ο ελεγχόμενος ρυθμός
7. Η διαφορετικότητα της λεκτικής επικοινωνίας σε σχέση με την καθιερωμένη.


Η συνεργασία των χαρακτηριστικών που δημιουργούν το τραγούδι, εξαφανίζει το τραύλισμα!

Όταν κάποιος μιλάει τραγουδιστά σε κάποιον άλλον, ενεργοποιείται ένα άλλο δίκτυο. Σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του δικτύου είναι όλα τα προηγούμενα, εκτός από τα τρία πρώτα. Η "τραγουδιστή λεκτική επικοινωνία" εξαφανίζει το τραύλισμα, αλλά δεν είναι αποδεκτή από αυτόν που τραυλίζει, άρα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί με παρουσία άλλου ή άλλων.

Το τραγούδι έχει κρυμμένα αλλά πολύ σημαντικά μυστικά, που μπορούν να βοηθήσουν αυτούς που ασχολούνται με τη θεραπεία του τραυλισμού. Επιτυχημένες "τεχνικές" ομιλίας είναι αυτές που μπορούν να συνδυάσουν ταυτόχρονα, όσο το δυνατόν περισσότερα από τα άνω χαρακτηριστικά. Με μία απαραίτητη προϋπόθεση: Πρέπει να είναι αποδεκτές από αυτόν που τις εφαρμόζει.


Μήπως αν επικοινωνούσαμε τραγουδώντας να "εξαφανίζονταν" εκτός από τον τραυλισμό και πολλά άλλα προβλήματά μας;