Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΝΤΟΡΕΜΙ... mamma mia, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ;

Τα Ντορεμιφασολ..άκια μας εξηγούν:

Η Μουσική παιδεία αφορά στη διδασκαλία και τη μάθηση της μουσικής. Συνδέεται με τον τομέα της ψυχοκινητικής (ανάπτυξης δεξιοτήτων), το γνωστικό πεδίο (απόκτηση γνώσεων) και με τον συναισθηματικό τομέα που περιλαμβάνει τη μουσική αίσθηση και κρίση.
Η ενσωμάτωση της μουσικής εκπαίδευσης από την προσχολική εώς τη δεύτερη και τρίτη βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος είναι κοινός τόπος για τα περισσότερα κράτη, διότι η ενασχόληση με τη μουσική αποτελεί βασική συνιστώσα του πολιτισμού και της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Η μουσική, όπως και η γλώσσα, είναι ένα επίτευγμα που κάνει τον άνθρωπο να διαφέρει από τα υπόλοιπα έμβια όντα.

ΠΡΟΤΥΠΑ 

Τα πρότυπα σχετικά με τη μουσική εκπαίδευση, καθιερώθηκαν για να διευκολύνουν τους παιδαγωγούς όσον αφορά τη διδακτέα ύλη και το στόχο που πρέπει να επιτεύξουν μέσω της διδασκαλίας.
Η εύρεση των μουσικών εκπαιδευτικών προτύπων ήταν και παραμένει αντικείμενο μελέτης σε πολλές χώρες. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί μία σημαντική κίνηση προς την έγκριση εθνικών και διεθνών προτύπων. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στην "Εθνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση" στις Ηνωμένες Πολιτείες (www.menc.org) που καθιέρωσε 9 πρότυπα-προτάσεις, τα λεγόμενα " Εθνικά Πρότυπα Μουσικής Εκπαίδευσης". Αξίζει να τα αναφέρουμε:
  • Τραγούδι (σόλο ή σε συνεργασία- ποικίλο ρεπερτόριο)
  • Επίδοση στα μουσικά όργανα (σόλο ή σε συνεργασία- ποικίλο ρεπερτόριο)
  • Ικανότητα σε αυτοσχεδιασμό, παραλλαγές και συνοδεία
  • Σύνθεση και ενορχήστρωση
  • Ανάγνωση μουσικής και μουσικής σημειογραφίας.
  • Ακουστική αντίληψη, ανάλυση και περιγραφή μουσικής
  • Αξιολόγηση μουσικής και μουσικής επίδοσης
  • Κατανόηση σχέσης της μουσικής με άλλες τέχνες και κλάδους
  • Κατανόηση μουσικής ιστορίας και μουσικής κουλτούρας
Σε άλλα κράτη τα πρότυπα αυτά είναι πιθανό να διαφέρουν, όχι όμως σε εκτεταμένο βαθμό, καθώς τα παραπάνω εκπαιδευτικά μουσικά πρότυπα καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα αξιώσεων για την απόκτηση μουσικής παιδείας.

Αξίζει να σημειώσουμε τους σημαντικότερους μουσικοπαιδαγωγούς που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής εκπαίδευσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.